Klaas Nieuwenhuis

Wie is Klaas Nieuwenhuis?

In het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog, 1940, zag Klaas het levenslicht. Zijn wieg stond in Kollum (gemeente Kollumerland en Nieuw Kruisland). Op een steenworp van Kollum, in Oudwoude, werd zijn vrouw Annie geboren. Deze maand vieren zij in familiekring hun 50 – jarig huwelijksjubileum.

Als zoon van een boer moest hij in de ogen van zijn vader natuurlijk ook boer worden. In die tijd, de jaren vijftig, was dat vanzelfsprekend :
Pake was boer, Heit was boer en zoonlief zou ook boer moeten worden. Althans dat dacht zijn vader. Klaas echter niet.
Hij wilde de techniek in en zou dus graag naar de LTS ( de lagere technische school ) gaan. Maar Heit zei : “Ik ben zelf nooit naar de LTS geweest en dus ga jij ook niet naar de LTS “.

Hij vond werk in de Parley fabriek in Dokkum. Dat was de fabriek van de zwitserse gebroeders Parmentier en zij maakten de toen overbekende Parley wol : breigaren voor menige Beppe en Mem.
Na deze baan kreeg Klaas werk als wolverver in een wolfabriek in Leiden. Hij heeft daar niet gewoond maar reisde gedurende een half jaar op en neer.
Dit werk was erg ongezond en na gezondheidsklachten werd hem door een arts aangeraden ander werk te zoeken “ als hij nog wat langer zou willen leven dan een half jaar “. En dat wilde Klaas wel.
Sinds 1964 is hij werkzaam geweest bij Philips in Drachten. Hij had een mooie baan als operator-storingsanalist bij machines en later de computers; Hij kon zijn werk goed aan en ging met veel plezier naar de baas.

Na een vakantie in Oostenrijk ging het goed mis met de rug :
er volgden in het ziekenhuis van Stadskanaal een 3 – tal operaties die als zeer pijnlijk werden ervaren. Hij werd namelijk geopereerd zonder verdoving. De specialist moest tijdens de behandeling kunnen zien hoe hij reageerde. Als hij namelijk “ mis “ zat dan zou Klaas de rest van zijn leven wellicht verder moeten in een rolstoel ! Een schrikbeeld !
 
En toen ontstonden er voor het eerst hartklachten.

Het echte schrikken voor hem en zijn naasten kwam later: Klaas kreeg ontzettend last van benauwdheid en moest direkt naar het ziekenhuis in Drachten.
ECG – onderzoek toonde aan dat het niet best was! Er werd door de behandelend specialist  aan vrouw en kinderen meegedeeld dat Klaas naar alle waarschijnlijkheid nog slechts 4 uren te leven had. Direkt met grote spoed in de ambulance naar het UMCG te Groningen ( destijds AZG geheten).
Een nachtelijke operatie volgde en na 1 week weer naar huis.
Voor zijn werk bij Philips was dit het einde en dat hield voor Klaas en Annie een forse financiële aderlating in. Toen de kostwinner niet meer kon ging Annie er nog meer bij uit werken dan voorheen.

In 1995 werd hij getroffen door een hartinfarct. In Nij Smellinghe is een operatie uitgevoerd met een 3 – tal omleidingen.  Aan de therapie nadien heeft hij veel gehad. Zoals zovelen met hart- en vaatklachten volgen Klaas en Annie een natriumbeperkt en vetvrij dieet. Dat is toch aan te raden aan een ieder?

In 2009 bleek bij inwendig onderzoek in Nij Smellinghe een agressieve vorm van endeldarmkanker aanwezig te zijn. De chirurg voerde de zware operatie uit. Na deze ernstige ingreep, waarbij het herstel werd geschat op tenminste een jaar, is Klaas weer voor de zoveelste keer opgeklommen vanuit een diep dal. De noodzakelijkerwijs aangebrachte stoma was gelukkig van tijdelijke aard. Uit voorzorg zijn er 13 lymfeklieren verwijderd ; dat is wellicht een standaardprocedure bij een dergelijke operatie.

Destijds was de lichamelijke conditie goed ten gevolge van actief sport beoefenen.

In de jeugdjaren heeft hij veel gevolleybald op het hoogste niveau van de NeVoBo. Bij vlagen is dat op ons sportuur nog wel eens te herkennen! Aan volleybaltournooien op Ameland heeft hij goede herinneringen. Hoewel hij niet actief heeft gevoetbald is dat geen belemmering geweest om als voetbaltrainer op te treden bij de C 1 tjes van de Drachtster Boys. Ook is hij organisatorisch betrokken geweest bij een zwemgroep voor mensen met een beperking, zoals voor onder andere hart- en reumapatiënten in zwembad De Welle in Drachten.

De tegenwoordige ontspanning waar veel plezier aan wordt beleefd.

Een van de passies is het zingen in het reeds meer dan 50 jaar bestaande Interkerkelijk Mannenkoor Drachten. In 2010 brachten ze de CD “ Hymnus “ uit. Helaas kon Klaas ten gevolge van zijn ziekte niet actief aan de jubileum activiteiten deel nemen. Momenteel  wordt druk geoefend voor een te verschijnen KERST  cd.
In het verleden werd met de tourcaravan het buitenland bezocht ; veelal Zwitserland.Tegenwoordig is het reisdoel beperkt tot Nederland.

Wat spreekt aan bij de RSG Drachten?

Vooral de goede onderlinge sociale contacten en het plezier met elkaar hebben van een groep
mensen met allemaal min of meer dezelfde hart- en/of vaataandoeningen hoewel het voor ieder individu weer net ietsje anders ligt.

Drachten, 15 maart 2012