Klaas Woudstra

Wie is Klaas Woudstra?

Klaas is geboren in Houtigehage op 09 augustus 1948. Hij is het op 1 na jongste kind uit een groot gezin van totaal 12 kinderen. Zijn vader was een “ warme ”  bakker die zijn zoon afraadde om ooit bakker te worden. “ Lange dagen en weinig verdiensten ”. In Houtigehage doorliep hij de lagere school om daarna in Drachten verder te leren op de ambachtsschool.

In de beginjaren had Klaas veel verschillende banen: zo werkte hij in Drachten bij garage van der Tol als automonteur, hij werkte in Boelenslaan bij rijwielfabriek van der Sluis (bij velen bekend als “ de Knoeten “ ), bij autopet fabriek de Panter, ook in Boelenslaan gevestigd, en hij leerde het schildersvak bij een schildersbedrijf in Opende. Hij bekwaamde zich in glaszetten, behangen, sauzen en verven. Daarna via een kort uitstapje in de bouw ging hij vervolgens weer aan de slag als uitdeuker/spuiter in de autobranche.

Arbo voorschriften speelden in die tijd niet, en door het vele werken met verf en chemische stoffen kreeg Klaas gezondheidsklachten, allergische reacties. Nog steeds gebruikt hij hiervoor medicijnen.
Klaas werd daarna beheerder-conciërge bij wijkcentrum de Kouwe in Drachten, namens SWS (stichting Wijkwerk Smallingerland), later opgegaan in MOS (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland). Hier is hij zo’n 30 jaar in loondienst geweest.

Ook is Klaas ruim 12 jaar lid geweest van de vrijwillige brandweer in Drachten, in verband met latere hartproblemen kwam hieraan een eind.

Klaas is ruim 40 jaar getrouwd met Alie Visser uit Drachten. Hun 1 e ontmoeting vond plaats in “ de buert” in Drachten. Door de politie werd er in het VVV gebouw een jaarlijks sokkenbal georganiseerd. Voor de niet kenners onder ons een dansgebeuren op sokken. Het echtpaar heeft 2 kinderen, beiden wonend in Drachten en 2 kleinkinderen. Klaas en Alie zijn oppas pake en oppas beppe en vervullen deze rol met verve.
 
Gezondheid.

Op 41 jarige leeftijd tekenden zich gezondheidsproblemen aan. Druk op de borst en benauwdheid. Tijdens een boottochtje ontstonden de klachten en via de huisarts, dr. Brunninkhuis kwam Klaas terecht op de hartafdeling van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Hier constateerde men een hartinfarct. Gelukkig hoefde er geen operatie plaats te vinden en kon hij met medicijnen worden behandeld. Maar 2 jaar later ging het opnieuw goed fout. Tijdens het douchen kreeg Klaas een hartstilstand, zijn dochter schakelde direct een buurvrouw in. Deze buurvrouw (oud-verpleegster) herkende direct de symptomen en heeft hem gereanimeerd totdat het ambulancepersoneel haar taak overnam. Uiteindelijk is Klaas in het UMCG geopereerd (bypass operatie). Tenslotte is er 6 jaar geleden nog een ICD (inwendige defibrillator) geplaatst. De laatste tijd gaat het goed met de gezondheid, aldus Klaas.

Hobby ‘s.

Klaas heeft verschillende hobby’s, we noemen er een aantal:

  • Vissen op snoekbaars en witvis.
  • Kweken van tropische vogels en papegaaien.
  • Zondags als chef-kok in de keuken staan.
  • Fietsen (tegenwoordig elektrisch als ondersteuning), regelmatig actief met fietstochten. Van zijn kinderen ontving zij tijdens de laatste Sinterklaas avond als dank voor het vele oppassen op de kleinkinderen een fietsenrek en trekhaak.
  • met de eigen boot tochtjes maken op de Friese meren.RSG

Klaas probeert zoveel mogelijk aanwezig te zijn op de wekelijkse sportavonden. Hij vindt het belangrijk om, ook na hartproblemen, actief te blijven op sportgebied.

Rond de klok van 22.00 uur keren we weer huiswaarts, onder dankzegging voor de lekkere koffie en het gesprek.
 
Klaas Heemstra
Jan van der Heide