Piet Landman

Wie is Piet Landman?

Na een strenge winter en een hete zomer werd Piet Landman in oktober van het jaar 1947 geboren in Overschie in Rotterdam. Omdat Overschie stadsrechten had is hij dus in een echte stad geboren. En niet alleen maar geboren in Overschie maar daar ook getogen en getrouwd.
Vader Landman zat in de kledinghandel. Piet heeft 3 broers en 1 zus.

Na de lagere school bezocht hij gedurende 3 jaar de ULO. Een diploma van deze school was echter voor hem niet weggelegd maar later heeft hij nog wel een middenstandsdiploma behaald.

Vanaf zijn zestiende jaar heeft hij bij Berrevoets gewerkt. Eerst als magazijnmedewerker, daarna ongeveer 10 jaar als inkoper herenmode. Berrevoets werd overgenomen door Peek & Cloppenburg, destijds een winkelketen van zo’n 60 kledingwarenhuizen. Dit grote concern was op zijn beurt een dochtermaatschappij van Vroom en Dreesman.

Daarna werd Piet verkoper van witgoed en tapijt bij Martens in Rotterdam.
Deze zaak verkocht tevens dames- en kinderkleding. Het was echter op de lingerie afdeling dat Piet zijn vrouw heeft ontmoet:  Magda Maissan, een “echte“ Rotterdamse.

Het 40 – jarig huwelijksjubileum is enkele maanden geleden gevierd. Een decemberhuwelijk was destijds nogal in trek mede vanwege de gunstige opstelling van de vaderlandse fiscus: via een zogenaamd T(eruggaaf) – biljet kon je een deel van de ingehouden loonbelasting terug vangen omdat je dan het gehele jaar als gehuwd zijnde werd aangemerkt.

De voorouders van Magda zijn terug te vinden in de geschiedenis van het Belgische Luik.

Martens werd op zijn beurt overgenomen door Koreneef Meubelen.
Deze zaak zat in Delft en in 1975 gingen zij daarheen te wonen. Piet heeft daar een paar jaar gewerkt en besloot zijn werkzame leven in het westen des lands uiteindelijk in een tapijtzaak met de naam Hage.

Verhuizen van Delft naar Wijnjewoude.
Een zus van Magda woonde destijds in Drachten en daar kwamen de westerlingen nogal eens op bezoek. Zodoende leerden ze het weidse Friesland kennen. Ze vonden het landschap heel mooi en de mensen waren er veel minder gejaagd en stressvol dan in het westen. Dat sprak beiden wel aan.

In 1983 was hun dochter in Delft geboren en was hun behuizing aan de kleine kant geworden.
Voor een ruimere woning in Delft moest je zeker zo’n 5 à 6 jaar ingeschreven staan bij een woningbouwcorporatie. Ze namen het besluit om naar Friesland te verhuizen en melden zich voor een woning in Beetsterzwaag. Piet zou na de verhuizing vast wel werk kunnen vinden in het noorden.

Binnen 10 dagen werd een woning aangeboden in Wijnjewoude. Dat vonden ze ook goed.
Gedurende een half jaar kenden ze een weekendhuwelijk omdat Piet het werk nog in Delft had.     Zijn Magda leerde intussen het Fries omdat ze veel in contact kwam met de dorpelingen van Wijnjewoude. Moeders op het schoolplein en in haar eerste Friese jaren had ze een baantje bij de plaatselijke bakker. Omdat ze in tegenstelling tot Piet taalgevoelig is spreekt ze niet alleen onze Friese taal maar zij als Rotterdamse kan ook in het Fries schrijven.

Piet vond na verloop van tijd werk als vertegenwoordiger bij Boekholt in Groningen.
Een klein bedrijf in fournituren voor de meubelstoffering, vitrage en dergelijke. Zijn werkgebied bestreek Friesland ( o.a. Van Dam, Kapenga,  Lippe Lap en Jaring de Wolff als vaste klanten ), Overijssel en een deel van de Noordoostpolder.
 
Hartproblemen.

Mede ten gevolge van spanningen op het werk kreeg Piet pijn in de maagstreek.
Op een zaterdag bezocht hij een huisarts in Bakkeveen. Hij was nogal kortademig. Uit onderzoek in Nij Smellinghe bleek dat hij een hartaanval had gehad met een ontsteking in het hartzakje.
Er hoefde geen operatie te volgen, medicijnen waren voldoende.
Behalve de hevige pijn in de maagstreek en de kortademigheid heeft Piet van de hartaanval op zich niets gemerkt. Zijn vader was ook hartpatiënt. Piet zijn bloeddruk is altijd aan de hoge kant geweest.

Op advies van de hartrevalidatie therapeut is hij via Henk Amperse lid geworden van onze vereniging.
Hij vindt het gemoedelijk en gezellig op het sportuur.
Wel wil hij opmerken dat er in het verleden meer echte oefeningen waren op het gebied van “rekken en strekken “.
Nu lijkt het erop dat het spelelement ( met name het volleybal ) het voornaamste is.
Piet zou wel graag zien dat er meer beweging en minder spel wordt gegeven.
Mogelijk kan zijn mening op een eerstvolgende jaarvergadering ( in oktober) geopperd worden.

Hobby’s. 

Echte hobby’s heeft Piet niet. Zijn fietstochtjes blijven beperkt tot de winkel van de dorpsbakker.
Hij volgt wel de schaatssport. Zelf de tijden bijhouden tijdens evenementen geeft hem voldoening.
Hij mag graag veel lezen.
Magda heeft vanaf haar dertiende jaar tot 2009 paardendressuur gereden en is nog steeds werkzaam als landelijk jurylid op diverse locaties in Nederland.
Na het echtpaar bedankt te hebben voor dit interview en een gezellige avond keerden wij huiswaarts.

 
Klaas Heemstra 
Jan van der Heide