Remmelt Havinga

Remmelt Havinga

Ureterp, 15 november 2012

Op deze mistige donderdagavond waren uw verslaggevers Klaas Heemstra en Jan van der Heide onderweg naar Remmelt en Saakje Havinga in Ureterp.

Sporter van het allereerste uur. Remmelt verdient deze titel, vanaf de start van onze vereniging tot en met vandaag is hij actief lid, al met al ruim 30 jaar. Dat alleen is op zich al een fantastische prestatie.

De start.

Maar laten we eerst even teruggaan in de tijd. Remmelt is 78 jaar geleden geboren in het naburige Siegerswoude.
Na het doorlopen van de lagere school en de ambachtsschool in Drachten waar hij een technische opleiding had gekozen ging hij als zovelen in die tijd werken in de bouw. Eerst als timmerman, maar al snel waren ook andere vaardigheden eigen gemaakt. Zijn eerste werkgever was Aannemersbedrijf Offringa in Waskemeer. Daarna volgden er meerdere aannemersbedrijven. In die jaren was het nog gewoon dat je je weeksalaris gewoon contant
in een loonzakje uitgedeeld kreeg. Nostalgie, weet je nog wel van toen !! Remmelt heeft zijn werkzaamheden altijd verricht in Friesland en Groningen.
Saakje en Remmelt trouwden in 1958, gingen eerst wonen aan de Feart in Ureterp om 2 jaar later te verhuizen naar hun huidige woning aan de Ikewei in Ureterp. Volgend jaar hopen ze hun 55 jarig huwelijk te vieren. Saakje is geboren in Aldtsjerk.

Gezondheid.

Eigenlijk ging alles qua gezondheid probleemloos tot die dag op zijn 48-ste levensjaar toen hij als een donderslag bij heldere hemel werd getroffen door een hartinfarct. In die tijd ging het toch allemaal even wat anders dan tegenwoordig. In Nij Smellinghe was er geen cardioloog werkzaam. Via de huisarts kwam Remmelt terecht bij de internist dr. Minkema. Hij werd doorgestuurd naar het ziekenhuis in Groningen waar een hartkatheterisatie plaatsvond. Daar werd gezegd dat hij hem een operatie stond te wachten. Toen hij zich een week later in Nij Smellinghe moest melden hoorde hij dat hij niet geopereerd hoefde te worden, kortom verwarring alom. De behandeling werd met medicijnen voortgezet. Uiteindelijk bleek dat dit niet de oplossing was en is hij alsnog gedottert in Utrecht, waar hij gelukkig snel geholpen kon worden.
Remmelt kreeg 14 jaar later gezichtsproblemen aan 1 oog. In 1e instantie dacht men aan een oogontsteking, de oogarts kwam echter tot een andere conclusie en verwees hem naar cardiologie. De halsslagader was nagenoeg helemaal verstopt. Hieraan is hij geopereerd in Groningen. De oogproblemen waren hierdoor verholpen.
En als alles nog niet voldoende was werd hij in 2005 opnieuw getroffen door hartproblemen. Opnieuw klachten, gevolgd door een open hart operatie in Leeuwarden. Drie omleidingen waren het gevolg. Het was kantje boord, aldus Remmelt. Het duurde 3 dagen eer hij weer bij kennis was.

Hobby’s.

Muziek was met de paplepel ingegoten, vader was fanatiek lid van het plaatselijke muziekkorps in Frieschepalen. Het was dan ook geen wonder dat Remmelt hier lid van werd. Hij bespeelde ruim 30 jaar diverse instrumenten, waaronder de trombone en de lytse Bas “ S-Bas” . Ook was Remmelt een fanatieke voetballer, eerst in De Wilpen
en later bij RWF in Frieschepalen. “ Een echte midvoor” , aldus Remmelt. We herkennen deze scoringsdrift wel bij het volleybal tijdens de sportavonden. De laatste jaren houdt hij zich hobbymatig met het maken van prachtige vogelhuisjes. Klaas en ik kunnen dit volmondig beamen.

Recreatie Sportgroep.

Op onze vraag om in een paar woorden te reageren wat de recreatie sportgroep voor hem betekent komen de volgende zaken naar voren: “ het is een prachtige club” , en “ik zou het niet graag willen missen” en ook niet onbelangrijk “ complimenten voor de assistentie van de verpleegkundigen van Nij Smellinghe bij het sporten”.

Deze man heeft in de afgelopen 30 jaar, aldus Saakje misschien slechts 6 a 7 keer gemist. Over een enthousiaste sporter gesproken.

Remmelt en Saakje bedankt voor jullie verhaal en gastvrijheid!

Klaas Heemstra
Jan van der Heide