Jan van der Schaaf

Wie is Jan van der Schaaf?

Op 20 december gingen wij voor het laatste interview in 2012 naar Bakkeveen. Jan van der Schaaf werd op 27 december 1938 geboren in Midlum (bij Harlingen).
Zijn vrouw, Anneke Santema, zag haar levenslicht in Lytse Geast (Kleinegeest bij Tytsjerk). Ze hebben elkander ontmoet op een avond in Warga tijdens het stijldansen. Jan zijn ouders hadden een kleine kwekerij.
Na de kleuterschool (toen nog “bewaarschool“!) en de openbare lagere school in Midlum ging hij een tijdje naar de v.g.l.o. De animo om boerenarbeider te worden liet hij al spoedig varen. In het nabije Harlingen werd de ambachtsschool bezocht voor een opleiding in de metaal.

Het arbeidsverleden.

Zijn beroep werd smid / bankwerker.
Van 1955 tot 1960 was hij bij een landbouwcoöperatie werkzaam. Hier werden vele melkmachines en dergelijke gemaakt. Ontelbare punten heeft Jan op eggen voor landbouwwerkzaamheden gelast.
Hij wilde na verloop van tijd meer verdienen en betere secondaire arbeidsvoorwaarden.
Hij moest voor een sollicitatiegesprek naar hotel de Klanderij in Leeuwarden.
Meteen aangenomen door Mulder in Boskoop. Zoals vele Friezen ging hij naar het westen.
Friezen stonden ( en staan nog ) bekend om hun goede arbeidsmoraal ; harde werkers,betrouwbaar en de noordelijke nuchterheid.
Velen kwamen in die jaren terecht bij de politie, de P.T.T. ( postbesteller ), de Nederlandse Spoorwegen en in het onderwijs.
Maar Boskoop lag niet naast de deur. Jan ging derhalve in de kost bij vreemden.

Bij deze werkgever heeft hij 40 jaar gewerkt. Dit bedrijf was werkzaam in de grootmetaal. Er werden onder andere betonmixers, treinstellen en zelfs zweefvliegtuigen gemaakt. Jan deed veelal onderhoudswerkzaamheden. De Maasvlakte bij Rotterdam en de Hoogovens van IJmuiden waren dikwijls zijn werkgebied. Op de Hoogovens werden toen transportbanden aangelegd. Gedurende 5 jaar heeft hij in Duitsland gewerkt (zonder werkvergunning maar als “vakantieganger op montage- en reparatiewerk“).
In 1963 overleefde hij zelfs een val van 15 meter hoogte in Essen (het Duitse Roergebied). Voor verder herstel van de breuk en de beschadigde ruggewervel werd hij in een gewone personenauto vervoerd naar het Diaconessenziekenhuis in Leeuwarden.
In 1965 zijn Jan en Anneke met elkaar getrouwd in Leeuwarden.
Ze kregen in Waddinxveen een nieuwe flatwoning (vrije vestiging) langs de rivier De Gouwe.
Hun 2 kinderen zijn ook in Waddinxveen geboren.
Nà het arbeidzame leven en steeds maar werken voor de baas besloten zij om het drukke westen te ruilen voor het rustige noorden. Ze mogen graag fietsen en kozen daarom voor de bosrijke omgeving van Bakkeveen. Niet te ver van de provincie Drente en Appelscha.

Wanneer kreeg je hartproblemen?

Op 4 december 2000 was Jan thuis aan het klussen. Tijdens het klussen kreeg hij een hartinfarct. In eerste instantie had hij het zelf niet door en achteraf bekeken vindt hij dat hij te lang gewacht heeft om de hulp van de huisarts in te schakelen. Door de hartrevalidatie in het ziekenhuis is hij gewezen op onze sporttherapie.

Heb je nog hobby’s?

Jan is op zich wel sportminded doch door het werk bij de baas is hij er niet aan toegekomen. Hij mag echter graag veel fietsen en heeft inmiddels de Elfstedentocht op de fiets 5 maal volbracht. Een elektrische fiets heeft hij niet.

Hij beleeft veel plezier aan de sportgroep van de RSG – Drachten en ook op de te houden volleybaltoernooien elders is hij present.

Jan van der Heide
Klaas Heemstra